Wekdienst 20/3: uitspraak tegen Gökmen T. en 'coronahoester' voor de rechter

Goedemorgen! Vandaag wordt uitspraak gedaan tegen Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht. En ondanks de coronaviruscrisis komt de olympische fakkel aan in Japan. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en...

Wekdienst 20/3: uitspraak tegen Gökmen T. en 'coronahoester' voor de rechter

Goedemorgen! Vandaag wordt uitspraak gedaan tegen Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht. En ondanks de coronaviruscrisis komt de olympische fakkel aan in Japan.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De rechtbank in Utrecht doet uitspraak tegen Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag van een jaar geleden. Tegen hem is levenslang geëist. T. zegt zelf dat hij de rechtbank niet erkent. Ook een bijzondere rechtszaak in Den Haag: daar staat een man voor de politierechter die expres agenten in het gezicht zou hebben gehoest, en daarbij zou hebben gezegd dat hij corona had. Volgende week staat er nog een 'coronahoester' voor de rechter. Op een luchtmachtbasis in het noorden van Japan landt vanochtend een vliegtuig met daarin de olympische fakkel. De organisatie lijkt er nog steeds van overtuigd dat de Olympische Spelen in het land doorgaan deze zomer, en ook premier Abe wil niets liever.

Wat heb je gemist?

De politie heeft vorig jaar meer minderjarigen opgepakt dan in 2018. Volgens het CBS steeg het aantal minderjarige verdachten met 1100 naar ruim 18.000. Dat is de eerste stijging sinds 2009.

De meerderheid van de minderjarigen werd opgepakt voor zogenoemde vermogensmisdrijven, zoals een winkeldiefstal of het stelen van een fiets. Een op de tien moest naar het bureau voor openlijke geweldpleging.

Ander nieuws uit de nacht:

India hangt mannen op die studente verkrachtten in rijdende bus: ze werden geëxecuteerd in een gevangenis in de hoofdstad New Delhi. Toch geen hoger beroep tegen atletiektrainer Jerry M.: hij kreeg voor het misbruiken van pupillen eerder deze maand 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden. Koop zoals je normaal koopt, vraagt ook de drogist: in een paginagrote advertentie in de landelijke kranten schrijven onder meer Kruidvat, Etos en DA dat ze op die manier iedereen kunnen blijven bedienen.

En dan nog even dit:

Radiostations in heel Europa draaien om 08.45 uur hetzelfde liedje: You'll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers. Initiatiefnemer Sander Hoogendoorn bedacht de actie maandag in zijn programma op 3FM. Hij benaderde enkele collega's van andere Nederlandse zenders, zoals de dj's van NPO Radio 2, Radio 10 en Radio Veronica en zo ging het balletje rollen.

Het vuurtje heeft zich inmiddels verspreid door heel Europa. Meer dan 160 zenders in onder meer Groot-Brittannië, België, Spanje, Letland en Georgië draaien straks het lied. Hoogendoorn hoopt zo Europa te kunnen verenigen in deze coronacrisis.

Fijne vrijdag! En onthoud: you'll never walk alone!