Speelfilm over premiers reactie op aanslagen Christchurch krijgt veel kritiek

Plannen voor de verfilming van de reactie van premier Jacinda Ardern op de terreuraanslagen in Christchurch in 2019 krijgen veel kritiek in Nieuw-Zeeland en daarbuiten. De film krijgt volgens vakblad The Hollywood Reporter de naam They Are...

Speelfilm over premiers reactie op aanslagen Christchurch krijgt veel kritiek

Plannen voor de verfilming van de reactie van premier Jacinda Ardern op de terreuraanslagen in Christchurch in 2019 krijgen veel kritiek in Nieuw-Zeeland en daarbuiten.

De film krijgt volgens vakblad The Hollywood Reporter de naam They Are Us, wat uit de speech komt die premier Jacinda Ardern gaf na de aanslagen. Ze kreeg daar veel lof voor. De rol van Ardern moet worden gespeeld door de Australische actrice Rose Byrne.

Verschillende groepen reageren geschrokken op de plannen.

Een woordvoerder van een moslimorganisatie uit Canterbury zei dat de tragische gebeurtenis nog erg vers in het geheugen ligt van de moslimgemeenschap. "De premier verdient erkenning voor de manier waarop zij reageerde op de aanslagen. Maar we zetten wel vraagtekens bij de timing. Is het gepast om nu zo'n film te maken? De terreuraanslag is een groot pijnpunt."

Ook op sociale media wordt veel gesproken over de filmplannen. In Nieuw-Zeeland was de hashtag #TheyAreUsShutDown trending.

Zo stelt auteur en mensenrechtenactivist Tina Ngata dat de aanslag op islamitische Nieuw-Zeelanders niet het decor zouden moeten vormen van een film over een witte vrouw.

Ook een nabestaande tweet afkeurend "yeah nah", wat in Nieuw-Zeeland veel gebruikt wordt om "nee" te zeggen:

Een van de makers zei dat de film voor hem draait om de dagen van de premier na de aanslagen. "De film gaat over wat wij als mensen gemeenschappelijk hebben. Ik denk dat het daarom iedereen zal aanspreken", zei hij destijds in het artikel van The Hollywood Reporter. "Het is een voorbeeld van hoe we moeten reageren als onze medemensen worden aangevallen."

Premier Ardern heeft in een verklaring laten weten dat ze niet betrokken is bij de film.