Podcast De Dag: waarom jongeren met messen rondlopen

Er zijn al langer grote zorgen over het toenemende aantal jongeren dat messen bij zich draagt, en dat gebeurt bovendien al vanaf heel jonge leeftijd. Maar de conclusies die er in de politiek en media getrokken worden, kloppen vaak niet, zegt...

Podcast De Dag: waarom jongeren met messen rondlopen

Er zijn al langer grote zorgen over het toenemende aantal jongeren dat messen bij zich draagt, en dat gebeurt bovendien al vanaf heel jonge leeftijd. Maar de conclusies die er in de politiek en media getrokken worden, kloppen vaak niet, zegt criminoloog Jeroen van den Broek van de Erasmus Universiteit in podcast De Dag.

Als het over jongeren en messen gaat, dan gaat het al snel over drillrap, waarin geweld verheerlijkt wordt. Van den Broek onderzocht of er inderdaad een verband is en kwam tot een veel genuanceerder beeld.

De focus op drillrap versterkt volgens hem de beeldvorming van getto's of buurten waar het zo onveilig is dat je een wapen moet dragen om je te beschermen. En dat kan zelfs averechts werken.

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.