'Niet ik, maar John Lennon stapte uit The Beatles', zegt Paul McCartney

Paul McCartney heeft in een interview met de BBC een nieuw licht geworpen op het einde van The Beatles. Niet hij, maar John Lennon trok begin 1970 de stekker uit de band. "Ik heb de breuk niet veroorzaakt. Dat was onze Johnny", zei McCartney...

'Niet ik, maar John Lennon stapte uit The Beatles', zegt Paul McCartney

Paul McCartney heeft in een interview met de BBC een nieuw licht geworpen op het einde van The Beatles. Niet hij, maar John Lennon trok begin 1970 de stekker uit de band.

"Ik heb de breuk niet veroorzaakt. Dat was onze Johnny", zei McCartney op de vraag waarom hij destijds besloot solo verder te gaan. "O nee, nee, nee. John kwam op een dag een kamer binnen en zei dat hij uit The Beatles stapte. Is dat de breuk veroorzaken, of niet?"

Lennon zei nog dat het besluit hem aangreep en als een scheiding voelde, maar er viel niets meer te redden. Voor de fans en de rest van de buitenwereld werd nog even gedaan of er niets aan de hand was. Manager Allen Klein had dat gevraagd, omdat hij nog een paar contracten moest afsluiten.

"Dus we moesten nog een paar maanden doen alsof we bij elkaar waren", verklaarde McCartney. "Dat was bizar, want we wisten dat dit het einde van The Beatles was."

Het verhaal dat McCartney The Beatles opblies, ontstond nadat McCartney in april 1970 op een vraag van een journalist als eerste had gezegd dat The Beatles niet meer bestonden. "Ik was het zwijgen zat."

In het interview met de BBC noemt hij deze periode de moeilijkste uit zijn leven. "Dit was mijn band, dit was mijn werk, dit was mijn leven, ik wilde ermee doorgaan." Hij sluit niet uit dat de band veel langer was doorgegaan als Lennon niet was opgestapt.

Hoorspel

McCartney zegt in het interview verder dat een verloren gewaand hoorspel van hem en Lennon is teruggevonden. Het gaat over een moeder en dochter en een mysterieuze pensiongast. "Het is een grappig stuk dat Pilchard heet en het gaat eigenlijk over de Messias", zegt McCartney.

Streamingdienst Disney+ komt in november met een zesdelige documentaire over het einde van The Beatles. Vooruitblikkend daarop sprak McCartney met het BBC-radioprogramma This Cultural Life. De BBC zendt dat interview op 23 oktober uit op radiozender Radio 4.