Kans op Israëlische regering zonder Netanyahu groeit

In Israël groeit de kans dat er voor het eerst in twaalf jaar een regering wordt gevormd zonder premier Netanyahu. Oppositieleider Yair Lapid, die al kan rekenen op de linkse partijen, kreeg vandaag ook steun van de rechtse oppositiepartij...

Kans op Israëlische regering zonder Netanyahu groeit

In Israël groeit de kans dat er voor het eerst in twaalf jaar een regering wordt gevormd zonder premier Netanyahu. Oppositieleider Yair Lapid, die al kan rekenen op de linkse partijen, kreeg vandaag ook steun van de rechtse oppositiepartij van Naftali Bennett, die eerder nog achter Netanyahu stond.

Gezamenlijk zouden de partijen een minderheidsregering kunnen vormen, mogelijk met gedoogsteun van Arabische parlementariërs. Lapid en Bennett zouden elkaar gaan afwisselen als premier, melden Israëlische media.

Daarmee zou er een einde komen aan het premierschap van de 71-jarige Netanyahu, die al sinds 2009 het land leidt en eerder tussen 1996 en 1999. Geen enkele Israëlische politicus bekleedde het hoogste ambt zo lang. Ook zou er een mogelijk einde komen aan de politieke onrust die het land al ruim twee jaar beheerst, waarbij Israëliërs vier keer naar de stembus moesten.

Aanvankelijk was sprake van een patstelling omdat de twee grootste partijen, het rechtse Likud van Netanyahu en de middenpartij Blauw-Wit van Benny Gantz, het niet eens konden worden over een coalitie. Uiteindelijk kwamen ze een coalitie overeen, die al snel uiteen viel. Bij de verkiezingen van afgelopen maart werd Netanyahu opnieuw de grootste, maar de door hem gewenste rechtse coalitiepartners behaalden te weinig zetels om gezamenlijk tot een meerderheid te komen.

Veranderingscoalitie

Het mandaat voor het vormen van een regering werd begin deze maand teruggeven aan de president. Daarop kreeg Lapid de opdracht een coalitie te smeden. Zijn deadline verloopt woensdag.

Later vandaag komt Bennett met een videoverklaring over de coalitievorming. De politicus spreekt over een "veranderingscoalitie", waarmee een einde kan worden gemaakt aan de dominantie van Netanyahu. Het enige alternatief zou het uitschrijven van nieuwe verkiezingen zijn, aldus de politicus.

De partijen staan op verschillende thema's ver uit elkaar, maar worden verenigd in hun afkeer van samenwerking met Netanyahu. Reden daarvoor is de slepende corruptiezaak tegen de demissionaire premier. Netanyahu wordt beschuldigd van omkoping en het aannemen van steekpenningen. Dat proces kan nog jaren duren.