Hockeysters starten Pro League op feestavond met zuinige zege op België

De Nederlandse hockeysters zijn de derde editie van de Pro League begonnen met een zege op België. In de eerste wedstrijd sinds de gewonnen olympische finale in Tokio had Oranje genoeg aan twee bevliegingen om de zuiderburen met 2-0 aan de...

Hockeysters starten Pro League op feestavond met zuinige zege op België

De Nederlandse hockeysters zijn de derde editie van de Pro League begonnen met een zege op België. In de eerste wedstrijd sinds de gewonnen olympische finale in Tokio had Oranje genoeg aan twee bevliegingen om de zuiderburen met 2-0 aan de kant te zetten.

Na afloop van het moeizame duel werden de speelsters voor ongeveer 4.000 fans in Amstelveen gehuldigd voor het behalen van olympisch goud.

Veel afwezigen

Oranje trad wegens diverse redenen aan zonder de olympiërs Xan de Waard, Maria Verschoor, Frédérique Matla, Josine Koning, Laurien Leurink, Felice Albers, Malou Pheninckx, Caia van Maasakker en Lauren Stam.

In de nieuwe serie 'How To...' op het YouTube-kanaal van NOS Sport gaan bekende en minder bekende sporters aan het publiek een onderdeel van hun sport uitleggen. In de eerste aflevering hockey-international Frédérique Matla over de perfecte backhand.

Bondscoach Alyson Annan stuurde drie debutanten (Sabine Plönissen, Marente Barentsen en Joosje Burg) het veld in. Ook aanvoerder Eva de Goede, die haar 250ste interland speelde. De Goede is na Minke Smabers (312) en Fatima Moreira de Melo (258) de speelster met de meeste interlands.

Nederland begon furieus aan de wedstrijd want al na negentien seconden sloeg Lidewij Welten na goed werk van Laura Nunnink de 1-0 achter de Belgische goalie Elena Sotgiu. Oranje speelde daarna niet indrukwekkend, maar gaf weinig weg. In de slotfase schoot Freeke Moes vanuit een moeilijke hoek de 2-0 binnen.