Grapperhaus: drukte op Dam ging 'alle perken te buiten'

Duizenden betogers kwamen vandaag af op een demonstratie in Amsterdam tegen politiegeweld en racisme. De gemeente en de organisatoren hadden aanvankelijk op een paar honderd demonstranten gerekend, maar gedurende de manifestatie werd het al...

Grapperhaus: drukte op Dam ging 'alle perken te buiten'

Duizenden betogers kwamen vandaag af op een demonstratie in Amsterdam tegen politiegeweld en racisme. De gemeente en de organisatoren hadden aanvankelijk op een paar honderd demonstranten gerekend, maar gedurende de manifestatie werd het al snel drukker op de Dam. Naar schatting waren er zo'n 5000 mensen aanwezig. Daardoor bleek het onmogelijk om nog om anderhalve meter afstand te houden.

Justitieminister Ferd Gapperhaus is niet te spreken over de ontstane situatie. Dat er ondanks de coronamaatregelen zoveel mensen bijeen kwamen, gaat volgens de minister "alle perken te buiten". Grapperhaus wijst erop dat het besluit om de manifestatie niet vroegtijdig af te kappen, genomen is door de 'veiligheidsdriehoek' in Amsterdam. Die bestaat uit de gemeente, de politie en justitie.

Hij wijst erop dat het demonstratierecht "een groot goed" is, maar ook dat het duidelijk was dat er te veel demonstranten samen waren. Grapperhaus: "Voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden en hard hebben gewerkt in deze crisis, zijn deze beelden pijnlijk om te zien".

Op beelden is te zien dat veel demonstranten mondkapjes droegen. Daartoe was door de organisatie van tevoren opgeroepen. Ook hadden zij actievoerders erop gewezen dat zij afstand moesten houden, maar door de drukte mocht dit niet baten. De politie deelde geen boetes uit voor het overtreden van de coronaregels, liet zij weten.