Basketbalcoach Sloan (78), vader van succesvolle Utah Jazz, overleden

Basketbalcoach Jerry Sloan is op 78-jarige leeftijd overleden. Sloan was tussen 1988 en 2011 coach van Utah Jazz en bracht die club naar de top van de NBA. Zestien seizoenen op rij plaatste hij zich met de Jazz voor de play-offs. In 1997 en...

Basketbalcoach Sloan (78), vader van succesvolle Utah Jazz, overleden

Basketbalcoach Jerry Sloan is op 78-jarige leeftijd overleden. Sloan was tussen 1988 en 2011 coach van Utah Jazz en bracht die club naar de top van de NBA.

Zestien seizoenen op rij plaatste hij zich met de Jazz voor de play-offs. In 1997 en 1998 haalde hij met Utah Jazz de NBA-finale. Daarin verloor zijn team - met Karl Malone en John Stockton als blikvangers - beide keren op Chicago Bulls, de club waar Sloan zelf als speler groot werd.

Legendarisch werd de vijfde wedstrijd van de finaleserie in 1997, waarin Michael Jordan uitgeput en zwalkend door een voedselvergiftiging de Bulls met 38 punten toch naar een nipte zege wist te loodsen.

Voor het duel ging het nergens anders over dan de plotselinge ziekte van Jordan. Alleen Sloan was het ontgaan. Na afloop vroeg hij de journalisten doodleuk: "Jordan. Was hij ziek dan?"

Jordan in voetsporen van Sloan

Het rugnummer (23) van Jordan en dat van zijn ploeggenoot Scottie Pippen (33), beiden goed voor vijf kampioenschappen, zijn tegenwoordig nooit meer op een shirt van de Bulls te bewonderen. Daarmee traden zij in de voetsporen van Sloan, die in 1978 de eerste speler van de Bulls was wiens nummer (4) nooit meer gedragen zou worden.

Sloan speelde tussen 1966 en 1976 voor de Bulls en schopte het twee keer tot All-Star. Zijn eerste stappen als coach zette hij ook in Chicago, waar hij van 1979 tot 1982 hoofdcoach was.

Ook in Salt Lake City werd Sloan vereeuwigd. In 2009 werd hij bovendien opgenomen in de NBA Hall of Fame.