75 jaar geleden: De Duitsers geven zich over

In een tent op een hei in het noorden van Duitsland is op 4 mei 1945 iets heel belangrijks gebeurd. Een hoge baas van het Duitse leger maakte afspraken met de Britse bevrijders. De Duitse legerleider sprak af dat hij wilde stoppen met vechten...

75 jaar geleden: De Duitsers geven zich over

In een tent op een hei in het noorden van Duitsland is op 4 mei 1945 iets heel belangrijks gebeurd. Een hoge baas van het Duitse leger maakte afspraken met de Britse bevrijders.

De Duitse legerleider sprak af dat hij wilde stoppen met vechten en dat zijn troepen zich zouden overgeven. Alle Duitse soldaten in Nederland moesten dus stoppen met vechten.

De oorlog voorbij

Op 5 mei vanaf 8 uur 's ochtends ging de afspraak in. Toen was de oorlog dus voorbij! In de video hieronder zie je hoe de legerleiders hun handtekening zetten voor de vrede.

Het was geen makkelijke beslissing voor de Duitsers. Ze hadden jarenlang gevochten en waren bang voor wat er zou gaan gebeuren als de bevrijders de baas waren.

De dagen voor de ondertekening van de afspraak hadden de Duitsers al veel gevechten verloren. Veel mensen hadden wel verwacht dat er snel een eind zou komen aan de oorlog.